lunes, 22 de octubre de 2007

Francesc Baltasar, Conseller de Medi Ambient i Habitatge lliura els habitatges de lloguer ubicats a Vilafranca del Penedès

Sílvia Font fa la presentació als assitents del projecte d'habitatges,
locals i aparcaments a la rambla de la Girada de Vilafranca del Penedès

El passat 11 d’octubre vam presenciar el lliurament de claus de la promoció d’habitatges de lloguer ubicat al barri de La Girada (Vilafranca del Penedès).
L’acte va estar presidit pel conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, i contava amb la presència de l’alcalde del municipi, Marcel Esteve, el director general de Promoció d’Habitatge, Joaquim Gascó, el conseller-delegat d’Adigsa, Frederic Linares, i ens van convidar a fer una presentació als assistents del nostre projecte.
Veure més fotos
Des dels nostres inicis l’habitatge social ha estat un dels temes que més ens han preocupat al despatx i aquest projecte, i d’altres realitzats a l’estudi, compleixen amb els nostres objectius.
L’aplicació de criteris d’industrialització, modulació i simplicitat de les instal·lacions va ser el criteri principal per aconseguir uns habitatges econòmics i a la vegada formalment interessants.
Una esquerda central fa les funcions de distribuïdor de persones, d’energies i millora la qualitat ambiental de l’edifici.
30 habitatges exactament iguals es col·loquen a banda i banda d’aquesta esquerda.
Aquesta igualtat es porta també als elements secundaris. dintre d’uns marcs de formigó, Sempre la mateixa finestra col·locada en diferents posicions dona joc a la façana.

Ampliareu la vostra informació als següents links.

Nota de premsa de la Generalitat de Catalunya.
http://mediambient.gencat.net/cat/el_departament/sala_de_premsa/notes/NPLliuramentVilafranca.jsp?ComponentID=137136&SourcePageID=593

lunes, 15 de octubre de 2007

esclavitud constructiva_llibertat formal

CEIP PORT RODÓ_CAMP REDÓ_TORTOSA
Conselleria d'Educació de la Generalitat de Catalunya_GISA

més fotos

En molts casos, quan afrontes projectes concebuts amb criteris de prefabricació pots arribar a ésser esclau del sistema constructiu d'una o altra empresa.
Vam guanyar aquest concurs amb certes insinuacions per part nostra sobre sistemes modulars i industrialitzats i se'ns va demanar evolucionar aquestes insinuacions fins a trobar un sistema de construcció ràpida com a alternativa als habituals de prefabricats de formigó.

El resultat va ser una construcció per capes, independents i canviables: capa estructural, capa impermeable, capa tèrmica, capa d'acabat interior i exterior. Un sistema constructiu que fixa la posició de cada capa però que deixa obert el material de que està composada.
Capa estructural: ferro, formigó, fusta,...
Capa impermeable: planxa galvanitzada, cautxú sobre suport,...
Capa tèrmica: poliuretà projectat, a
ïllament en plaques,...
Capa d'acabat interior: cartró guix, fusta pintada,...
Capa d'acabat exterior: plaques de polímer, laminats d'alta densitat, panells de formigó.

No va ser necessari esperar gaire per a posar en pràctica la flexibilitat del sistema. Quan estavem col·locant la capa impermeable va arribar la notícia que no era possible, per temps de subministrament, la col·locació del panell de morter d'alta densitat que habia previst el projecte. El canvi va ser immediat, sense traumes per al procés constructiu, ni en temps, ni en diners. Vam decidir canviar per unes plaques de formigó polímer com a capa d'acabat.
Poc desprès, mentre executavem el pati i la pista esportiva se'ns va demanar convertir un porxo en un aula. Vam desmuntar les capes d'acabat i vam refer la façana i els interiors.
Deconstrucció i reciclatge abans d'acabar l'obra, però vam confirmar que el sistema era vàlid, tant per a processos de projecte, com d'obra, com de reforma i enderroc.
L'edifici resultant no és esclau d'un sistema constructiu, l'edifici és constructivament mutable, funcionalment flexible i formalment lliure.



pedro ondoño

jueves, 4 de octubre de 2007

Nou Camp Nou



foster+partners
Domingo/Farre
Torres/Lapeña

Map

Sanaa
CRV
Herzog & De Meuron
GMP
Carlos Ferrater

Nou Camp Nou

Así es como los medios de comunicación han denominado al proyecto de renovación del estadio del F.C. Barcelona.
Camp Nou es el nombre que recibe desde su construcción en el año 1957 en substitución del anterior campo de Les Corts.
Nou es el adjetivo que se le ha añadido por la renovación prevista.
Foster+Partners han ganado el concurso desarrollando este concepto tan básico.
Mientras el resto de participantes en la segunda fase envuelven el edificio existente con pieles más o menos miméticas a la estructura existente y más –Domingo/Farre, Torres/Lapeña, Map- o menos –Sanaa, CRV, Herzog & De Meuron, GMP- interesantes, Foster la completa.
El estadio de Mitjans, con su estructura descarnada parecia estar esperando ser completada. Un estadio Nou sin perder el Camp Nou. Una piel simbólica soportada por la propia estructura existente, que a su vez contiene todos los elementos de modernización, de accesibilidad y de servicios. Sin eliminar la tercera grada, sin afectar la construcción a la ocupación habitual de los socios, en definitiva dando facilidades al cliente.
Hemos participado y competido con Carlos Ferrater –finalista- en varios concursos y es innegable la calidad de sus proyectos, tanto en los que nos ha ganado como en los que ha perdido, pero en muchos casos, sus proyectos requieren un gran esfuerzo del cliente para llevarlos a cabo. Quizas la buena arquitectura no da facilidades al cliente..pero tampoco gana concursos.
Pedro Ondoño